Granola

Granola: ik vind het heerlijk om ’s ochtends door de yoghurt of kwark te roeren, maar na lang zoeken heb ik nog steeds niet de perfecte variant in de supermarkt kunnen vinden. Ik heb ‘m het liefst met zo min mogelijk toegevoegde suikers en zo goedkoop mogelijk. Dat is een uitdaging kan ik je vertellen, dus ik ben overgegaan op zelf maken. Al eerder plaatste in een recept op mijn blog voor granola, maar dat was eigenlijk nog iets te uitgebreid met te veel ingrediënten, dus hierbij het versimpelde recept. Ik bak één keer in de 1 tot 3 weken een hele batch: het kost nul tijd en kost je in verhouding heel weinig geld. Komt ‘ie!

Wat heb je nodig?
100 gram plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie, walnootolie, wat je ook maar in huis hebt)
50 gram honing (of een plantaardige vervanger als je vegan leeft)
200 gram gekookt water
450 gram grove havervlokken (ik gebruik deze)
250 gram gemengde ongebrande noten (ik gebruik deze)

Hoe maak je het?
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 150 graden. Begin met het mengen van de olie, de honing en het water in een grote kom. Roer goed door elkaar met een (houten) spatel.

Vervolgens kún je de noten in kleinere stukjes hakken, het hoeft niet, ligt er maar net aan wat je lekker vindt, maar ik doe het meestal wel. Ik raad wel af dit met een keukenmachine te doen, want dan krijg je waarschijnlijk té kleine stukjes, ik snijd het gewoon met een mes.

Voeg de noten en de havervlokken toe aan het oliemengsel en roer het goed door elkaar. Schep het mengsel op de bakplaat (afhankelijk van de grootte van je oven kan het in één of twee badges). Schuif de bakplaat de oven in en laat 45-55 minuten bakken. Schep halverwege de boel even om.

Laat de granola goed afkoelen en bewaar het in een afgesloten doos of pot.

Laat je het weten wanneer je enthousiast bent? Vind ik leuk!

Liefs,
Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!