HOTSPOT: Hinkelman (+ recept: rabarber cake)

Gisteren mocht ik bij de vrijdagmiddagborrel van Hinkelman zijn; het was een bijzonder smakelijke vrimibo met heel veel mooie verhalen…

Bij de keuken van Hinkelman kennen ze de beste producten en recepten van Nederlandse bodem. In deze leuke buurtwinkel verkopen ze de meest heerlijke maaltijden, snacks en drankjes, gebaseerd op recepten van Hollandse moeders en oma’s. De producten die worden gebruikt worden allemaal met veel trots en passie in Nederland geproduceerd. Naast een plekje voor het fijnste eten kun je bij Hinkelman ook goed terecht voor een leuk cadeau.

Ik had gisteren het geluk een deel van het assortiment te proeven. De worsten worden opgehaald bij de lokale slager in de Achterhoek, de Boer & zus quinoa komt van Nederlandse bodem en de cappuccino is vol en romig dankzij de melk van Hollandse Jersey koeien. Daarnaast maakt Hinkelman onder andere hun eigen mosterd.

Ook proefde ik Hinkelman’s homemade rabarber cake, en ik was blij verrast, aangezien ik normaal helemaal niet zo’n rabarber fan ben. Ik kreeg het recept hiervan mee naar huis, en gezien het nu het rabarber seizoen is, wil ik dit graag met jullie delen!

Wat heb je nodig?
250 gram roomboter
205 gram suiker
450 gram rabarber, afgesneden
100 gram amandelmeel
5 gram bakpoeder
5 gram vanillesuiker (of een vanillestokje)
5 gram zout
2 grote eieren (of 3 kleine)
60 ml Griekse yoghurt, sour cream of Jersey yoghurt

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm (⌀ 24 cm)  met ongeveer 10 gram roomboter en bestrooi deze met een beetje suiker. Bewaar 6 to 8 van de mooiste stukken rabarber voor de bovenkant van de cake en snijd het resterende deel in stukken van 2-3 cm.

Doe 240 gram boter en 165 gram suiker in een grote kom, voeg de vanille toe en klop het geheel gedurende 4 minuten met een mixer op hoge snelheid tot het licht en pluizig is. Voeg één voor één de eieren toe (steeds pas als het ei daarvoor goed gemengd is)

Verlaag de mixersnelheid en voeg geleidelijk de droge ingrediënten (amandelmeel, bakpoeder en zout) toe, gevolgd door de yoghurt/sour cream.

Voeg na goed gemixt te hebben de gehakte rabarber aan het mengsel toe, schep dit om en spatel het in de vorm. Strijk het beslag glad en leg de rabarberstelen op de bovenkant. Strooi hier de overige 40 gram suiker overheen (dit zorgt voor een karamellaagje, je kunt het weglaten).

Plaats de vorm op een rooster en bak de cake 70-80 minuten op 180 graden. Laat de cake daarna afkoelen en haal deze pas uit de vorm als hij helemaal is afgekoeld. Smullen maar!

Op de website en Facebookpagina van Hinkelman vind je nog veel meer leuke verhalen en fijne recepten, maar als je in Utrecht woont (of een keertje komt) zou ik je zeker aanraden om een kijkje te nemen in de winkel aan de Burgemeester Reigerstraat 63. Je voelt je meteen thuis en er is altijd wat te proeven, dus schuif lekker aan.

Liefs,
Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!