ZUID-AFRIKA 1: Where to start

Giraffenbillen in het Krugerpark

Grote kans dat je het al voorbij hebt zien komen op Facebook of Instagram, maar mocht het nog niet duidelijk zijn: deze zomer heb ik samen met Wouter een drieweekse rondreis gemaakt door het prachtige Zuid-Afrika. Zit je er aan te denken om Zuid-Afrika ook te bezoeken? DOEN! Ik raad het iedereen die de kans heeft om dit land ook te gaan zien absoluut aan om er naartoe te gaan. In de drie weken dat we er zaten hebben we heel veel tips verzameld, die ik graag met de wereld deel op mijn blog. Aangezien het te veel is om in één stuk te schrijven, zal ik er een (wekelijkse) reeks blogs van maken. Ik trap af met deze blog over hoe je kunt beginnen met het opzetten van een rondreis.Er zullen nog meer blogs volgen met tips voor vervoer, accomodaties, activiteiten en natuurlijk de beste eettentjes.

Wouter en ik hadden de reis helemaal zelf uitgestippeld en geboekt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om via een reisorganisatie te boeken, dat scheelt je veel tijd, maar kost je waarschijnlijk ook meer geld. Dus heb je een beperkt budget? Boek je reis dan zelf!
Allemaal leuk en aardig, zo’n reis zelf opzetten, maar waar begin je? Ik zal proberen in dit artikel te beschrijven hoe wij dat hebben gedaan.

Dus, where to start? Dat wisten wij eerlijk gezegd ook niet zo goed. Daarom zijn we begonnen met het aanvragen van een offerte voor een reis bij een reisorganisatie. Wij kregen een rondreis toegestuurd, waarbij je wel zelf in een huurauto rijdt en dus niet in een groep reist, wat ons fijn leek, omdat je dan wat flexibeler bent. De accommodaties worden dan wel vooraf voor je geboekt. Echter was dit een schema waarin we meerdere keren maar één nacht op een plek sliepen en heel veel lange stukken moesten reizen. Dat zagen we niet helemaal zitten, en daarnaast vonden we de prijs erg tegenvallen. Aan de hand van dit schema zijn we daarom gaan zoeken welke plekken we écht graag wilden zien. We hebben keuzes moeten maken, zodat we langer op plekken konden blijven en zo iets meer rust in onze reis konden brengen. Wij hebben ervoor gekozen om niet op de bonnefooi te reizen, maar alles vooraf te boeken. Ik denk dat het een beetje afhankelijk is van je persoonlijkheid of dat prettig is, maar ik ben zelf heel blij dat we het op deze manier hebben gedaan.

Om even een kort overzicht te geven van de rondreis die wij maakten: wij hebben ervoor gekozen in Johannesburg te beginnen met de reis. Vanuit Johannesbrug zijn we via de panoramaroute naar Hoedspruit zijn gereisd, dat ligt net buiten het Krugerpark. Daarna zijn we doorgereisd naar Pretoriuskop in het Krugerpark. Vanuit hier zijn we naar Drakensbergen gereden, waarna we doorreisden naar St Lucia. Na St Lucia hebben we één nacht in Durban doorgebracht om de volgende ochtend een binnenlandse vlucht naar Kaapstad te nemen, waar we nog ongeveer een week verbleven.

Klaar voor vertrek op Schiphol

Reisperiode
Het begint natuurlijk met het kiezen van een periode waarin je reist. Wij hadden zelf niet zo veel keuze, omdat we beperkt zijn door de vakanties die in het studieprogramma zijn ingebouwd. Mocht je wel wat meer vrijheid hebben dan zou ik je niet per se aanraden om in de Nederlandse zomer of winter te reizen. De seizoenen zijn omgekeerd in Zuid-Afrika, waardoor het daar in onze zomer winter is, wat betekent dat het niet altijd lekker warm is. Nu hebben wij alsnog over het algemeen goed weer gehad, zo’n 20 tot 25 graden gemiddeld overdag. Het koelt echter ’s avonds wel flink af. In onze winter, dus de Afrikaanse zomer, schijnt het met name rondom de kerstvakantie overal erg druk te zijn. Dit is echter wel dé zomer in Zuid-Afrika en dus heb je dan wel het lekkerste weer.

Toen wij locals vragen wat zij zouden aanraden, lieten ze weten dat het het mooist is om in de Zuid-Afrikaans lente te reizen: in oktober of november. Dat is net voor de drukte van de kerstvakantie in de zomer, het is nog niet té heet, en alles staat prachtig in bloei. Ook februari, maart en april zijn goede maanden om naar Zuid-Afrika te reizen.

De Tafelberg in Kaapstad gezien vanuit het strand van Camps Bay

To see
Hieronder een kort overzichtje van plekken in Zuid-Afrika die wij gezien hebben of die wij aanbevolen hebben gekregen, met wat korte tips waarom wij het wel of niet zouden aanraden. Zo kun je een goede eerste oriëntatie maken van wat jij zou willen zien. Over de plekken waar wij zijn geweest ga ik uiteraard nog uitgebreidere blogs schrijven, die de komende weken online komen.

Johannesburg – chaotische stad met hoog criminaliteitsgehalte; hier 2 nachten verblijven is (ruim) voldoende; verblijf in de buurt Maboneng of in een ‘rijke’ buitenwijk; als je maar voor een kortere periode in Zuid-Afrika bent zou ik aanraden om deze stad over te slaan (en meer tijd door te brengen rondom het Krugerpark en/of Kaapstad)

Panoramaroute – route tussen Johannesburg en het Krugerpark; prachtige route om zelf met een huurauto te rijden, met mooie punten om te stoppen en overweldigende uitzichten.

Graskop – klein plaatsje op de panoramaroute waar wij hebben overnacht om de afstand te overbruggen en/of om wat meer van de panoramaroute wilt zien; in de buurt heb je prachtige hiking routes; boek in Graskop een overnachting met kookfaciliteiten, want de restaurants zijn hier niet heel bijzonder

Off Beat Safaris – aan het einde van de panoramaroute ligt Hoedspruit; hier in de buurt, net buiten het Krugerpark, vonden wij een prachtig verblijfadres waar je slaapt tussen de wilde dieren: Off Beat Safaris; een dikke aanrader!

Krugerpark – hier spot je natuurlijk de Big 5; zorg dat je dit vroeg reserveert; het gebied rondom lower sabie is het meest vruchtbare en daarmee het beste gebied voor wildspotten; de gates accommodaties in het Kruger sluiten als het donker is, let dus op of je er zelf kunt koken en/of of er leuke restaurants op het park zitten

Drakensbergen – een prachtig berggebied waar je heerlijk kunt hiken, genieten van het uitzicht en zwemmen in bergmeertjes

St Lucia – een knus kustplaatsje aan de goede kant van het continent (lees: met warme oceaan); hier spot je (veel!) nijlpaarden en krokodillen (en in ons geval ook een luipaard) en vind je prachtige uitgestrekte stranden

Durban – drukke grote industriële stad; niet echt aan te raden om (lang) te bezoeken tenzij je vanaf hier naar Kaapstad vliegt (zoals wij deden)

Kaapstad (en omgeving) – een prachtige, ontzettend veelzijdige stad die alles heeft: strand, wijnlanden, heel veel hiking routes, veel cultuur, en ga zo maar door; een ‘citytrip’ naar Kaapstad alleen is ook al geweldig

Garden Route – route langs de kustlijn tussen Durban en Kaapstad; hebben wij overgeslagen i.v.m. de tijd, maar dit wordt -als je niet in de Zuid-Afrikaanse winter reist- wel heel erg aanbevolen: prachtige natuur, uitzichten en stranden

Stellenbosch – hebben wij ook overgeslagen, maar dit schijnt ook een prachtige omgeving te zijn met veel wijnlandschap

Swaziland – behoort officieel niet tot Zuid-Afrika, maar ligt als land in Zuid-Afrika; wij sloegen dit over omdat we het gevoel kregen dat het ‘aapjes kijken’ bij de lokale bevolking zou worden als we hier naartoe zouden gaan; ik kan dit dus helaas niet voor je ontkrachten of bevestigen

Bewegwijzering naar huis vanaf het meest zuidelijke puntje van het Kaapschiereiland (Cape Point)

Vervoer
In een volgend artikel zal ik uitgebreid ingaan op intercontinentale en binnenlandse vliegtickets, autohuur en ander vervoer binnen Zuid-Afrika. Houd daarom mijn blog, Facebook en/of Instagram in de gaten.

Hopelijk heb je zo een iets beter idee waar je kunt beginnen met het opzetten van een reis naar Zuid-Afrika, of ben je geïnspireerd om Zuid-Afrika op je travellist te zetten. Houd vooral mijn blog in de gaten voor blogs over vervoer in Zuid-Afrika en blogs over de regio’s van Zuid-Afrika die wij hebben bezocht. Andere vragen mag je natuurlijk altijd stellen in de comments hieronder of via Facebook!

Heb jij Zuid-Afrika al gezien? Of staat het op je bucket list? Let me know!

Liefs,
Tess

3 Reacties

 1. liesbeth Samsom
  19 november 2018 / 17:12

  Hoi Tess, ik heb je verhalen gelezen. Echt top. Mijn man en ik willen heel graag in februari naar Zuid Afrika. Ik heb veel aan je tips. Jullie zijn best lang weggeweest. Wij gaan denk ik maar 17 dagen. Het liefste zou ik ook Kaapstad en Johannesburg bezoeken. Maar dat gaat niet lukken denk ik. Nu je zegt dat Johannesburg niet echt een aanrader is gaat dat van mijn lijstje. Wij willen het liefste op de bonnefooi want wij zijn een vrij leven gewend en om dan al alle dagen vast te leggen benauwd ons. Wat raad jij ons aan en welk deel van Zuid Afrika moeten we zeker bezoeken. Ik hoop dat je me wilt inlichten hierover. Groetjes Liesbeth En we zouden heel graag collega bio boeren met koeien bezoeken.

  • 2 januari 2019 / 16:28

   Hoi Liesbeth! Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden en wat fijn dat mijn tips nuttig zijn. Heel erg gaaf dat jullie Zuid-Afrika gaan bezoeken! Wanneer je korter de tijd hebt zou ik beginnen met schrappen bij Johannesburg. Het verhaal achter de stad is bijzonder, maar ik vond het geen mooie en een weinig karakteristieke stad. Als je van wandelen/hiken houdt is Drakensbergen fantastisch. Verder was ik heel erg blij dat wij zo lang de tijd hadden genomen voor Kaapstad, want zowel in de stad zelf als in de omgeving is ontzettend veel te zien en doen. Ook het rijden van de Panorama route vond ik erg indrukwekkend. Dit waren voor mij denk ik de hoogtepunten. Johannesburg en het Krugerpark waren niet zoals ik verwacht had. Gaaf dat jullie ook collega bio boeren willen gaan bezoeken, daar heb ik dan helaas weer niet zo veel verstand van. Veel plezier met de voorpret en mocht je meer vragen hebben laat het dan gerust weten! Liefs, Tess

   • liesbeth Samsom
    2 januari 2019 / 20:48

    Hoi Tess,
    Allereerst de beste wensen.
    Dank je wel voor je reactie. Kan ik wat mee.
    Nog een prangende vraag, wij gaan dan naar Z A vanaf 5 februari tot 20 februari. Ik heb voor de eerste dagen airbnb geboekt en ook voor de laatste nacht in Johannesburg.
    Verder willen we eigenlijk op de bonnefooi gaan. Denk je dat dat gaat lukken of moet ik toch mijn hele reis
    de overnachtingen boeken in die periode. Ik hoor graag van je.
    Groet Liesbeth

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!