ZUID-AFRIKA 3: Cape Town

Ik deel graag mijn ervaringen in Zuid-Afrika met jullie in deze reeks blogs. Hopelijk worden jullie ook geïnspireerd om een prachtige en enigszins budget-vriendelijke reis door dit geweldige land te maken! Heb je nog geen idee hoe je moet beginnen met het plannen van een reis? Check dan eerst mijn blogs ‘Where to start’ en ‘Vervoer in Zuid-Afrika’.

Wij hebben Kaapstad bewaard als laatste en langste deel van onze reis. ‘Best for last’ laten we maar zeggen, en terecht, want ik ben een beetje verliefd geworden op deze stad. Heel Zuid-Afrika is natuurlijk prachtig, maar wat ik zo tof vind aan deze stad is dat het zoveel en zulke diverse mogelijkheden heeft. Je zou er meerdere weken kunnen spenderen, waarin je een strandvakantie, stedentrip, bergen, veel cultuur en een uitgestrekt wijnlandschap binnen handbereik hebt. Kortom: waar wacht je nog op?

Robbeneiland bezoeken
De stad en omgeving van Kaapstad bevatten volop cultureel goed. Robbeneiland is hier een belangrijk onderdeel van. Op dit eiland hebben onder andere vele anti-apartheidsstrijders, waaronder Nelson Mandela, gevangen gezeten. Wees op tijd met het reserveren van een ticket om het eiland te bezoeken, want dit zit vaak al ruim van tevoren volgeboekt. Ik zou aanraden om voor vertrek naar Kaapstad alvast tickets te kopen, dat kan via de website. Een ticket kost omgerekend zo’n €20,-. Hierin zit een boottrip naar het eiland inbegrepen. Op het eiland zelf krijg je twee rondleidingen: eentje over het eiland, waarbij je wordt rondgereden in een bus en de andere door de gevangenis zelf. Doordat het nog niet zo lang geleden is dat de gevangenis is gesloten, worden veel rondleidingen gegeven door ex-gedetineerden die daar hun persoonlijke verhaal bij doen, dit maakt het allemaal extra indrukwekkend.

Dagje Cape Point
Cape Point ligt ten zuiden van Kaapstad. Dit deel van Zuid-Afrika is goed bereikbaar vanuit Kaapstad en hier kun je bijvoorbeeld een dag een ronde rijden en de hoogtepunten bekijken, maar je kunt ook meerdere trips maken en wat langer stilstaan bij de must-see’s en/of de mooie stranden langs de kustlijn bezoeken.

Chapman’s Peak Drive
Als je in Kaapstad verblijft mag een dagje Cape Point dus absoluut niet ontbreken. Het allerleukst is om hiervoor een auto te huren en de ronde zelf te rijden. Als je dit doet, neem dan de route die je over de Chapman’s Peak – ook wel Chappies genoemd – stuurt. Het behoort tot de mooiste autoroutes van de wereld en deze negen kilometer lange weg wordt ook regelmatig gebruikt als foto- of filmlocatie voor autocommercials.

Kalkbay & Muizenberg
Rijd vanaf hier richting het schattige Kalkbay met leuke caféetjes zoals Café Colombia, een leuke plek om te stoppen voor een ‘second breakfast’: een goede kop koffie met iets lekkers (bijvoorbeeld de alom bekende chocoladecroissant). Vanaf hier is het leuk om nog een stukje noordelijk richting Muizenberg Beach te rijden, waar je een prachtig wit strand hebt, met veel surfers en schattige gekleurde kleedhokjes, die het goed doen op de foto.

Pinguïns op Boulder’s beach
Vanaf Kalkbay rijd je in zuidelijke richting langs de kust naar Simonstown, waar Boulder’s beach zich bevindt. Hier leven Afrikaanse pinguïns in een kolonie, maar deze zijn nergens anders van van zo dichtbij te spotten als hier.
Je hebt bij dit park twee ingangen: je betaalt eenmalig een entree van (omgerekend) een paar euro en hebt zo toegang tot beide plekken. De meest zuidelijke ingang is eigenlijk het leukst: hier kom je uit op een klein strandje, waar waarschijnlijk in eerste instantie geen pinguïns te spotten zijn. Als je echter onder een grote rots door kruipt en wat verder klimt en klautert naar een ander deel van dat strand loop je midden tussen de pinguïns; dit is echt heel erg bijzonder. Als je wil kun je hier zelfs met de beestjes zwemmen en de rest van de dag aan het strand liggen.
Bij de andere ingang is er een looppad wat je scheidt van de pinguïns, waardoor het meer voelt alsof je in een dierentuin loopt, wat een veel minder speciaal gevoel geeft dan als je er tussen loopt op het strand.

Kaap de Goede Hoop
Rijd je vanaf Boulder’s Beach nog verder richting het zuiden dan kom je terecht bij de gate van het nature reserve Cape of Good Hope. Hier betaal je opnieuw entreegelden, waarna je door een prachtig verlaten landschap rijdt (op een aantal andere toeristen en een heleboel bavianen na). Ook hier zou je je een volledige dag kunnen vermaken. Er zijn prachtige wandelroutes, bijvoorbeeld van Cape Point, het meest zuidelijke puntje van het Kaapse schiereiland, naar Kaap de Goede Hoop, waarover de verhalen bekend zijn. Hier zijn onderweg de scheepswrakken nog zichtbaar.
Ook kun je bij Cape Point omhoog wandelen (of het treintje nemen, maar dan ben je af!) om van het prachtige uitzicht over de twee oceanen en het Kaapschiereiland te genieten.

Tafelberg

Beklimmen
Als je van wandelen en hiken houdt zou ik zeker aanraden om de Tafelberg te beklimmen. Er zijn heel veel verschillende routes die je kunt nemen en wij hebben ze natuurlijk ook niet allemaal kunnen uitproberen. Onder andere op de website van Kaapstad magazine staat een artikel met verschillende routes. Wij zijn begonnen met de Pipeline track en hebben toen de Diagonal Route genomen. Ik zou deze route echter niet per se aanraden, omdat hij best pittig is en de weg niet goed staat aangegeven (we zijn een stuk door de bush-bush gestruind: niet aan te raden, zéker niet als je weet hoeveel mensen er op de Tafelberg verongelukken). Als je een ‘makkelijke’ route wilt nemen kun je de Platteklip Gorge nemen, maar hier is het vaak wel erg druk en het is een beetje alsof je constant een trap aan het beklimmen bent. Wij hebben deze route genomen voor de afdaling, wat wel prima was.

Kabelbaan
Er is ook gewoon een kabelbaan naar de top van de tafelberg, maar deze was in de periode dat wij er waren helaas gesloten. Wat natuurlijk heel gaaf is, is om te zorgen dat je aan het eind van de middag naar boven bent gewandeld, zodat je vanaf de top van de Tafelberg de zonsondergang kunt bekijken en daarna met de kabelbaan naar beneden kunt.

Lion’s Head beklimmen
Lion’s Head is één van Kaapstad’s must-see’s. Wij wilden deze op de laatste dag beklimmen, maar helaas kon dat door weersomstandigheden (mist, regen en wind) niet doorgaan. Daar baalden we natuurlijk flink van. Het is slechts een uurtje hiken naar de top van deze berg, dus ook voor niet zo getrainde mensen goed te doen. Ga je de Lion’s Head beklimmen, vergeet dan vooral niet Wally’s Cave te zoeken: een grot met prachtig uitzicht op de Tafelberg, erg leuk voor foto’s. Check wel even of de route geopend is, want ik las dat het pad tijdelijk gesloten is (geweest) voor rehabilitatie.

Wijnproeverij

Wat ook niet mag ontbreken als je een bezoek brengt aan Kaapstad (en van wijn houdt) is een wijnproeverij. Rijd of neem de hop-on-hop-off bus of een Uber richting Constantia en geniet daar van het prachtige uitzicht, heerlijke wijnen met een lekkere borrelplank. Wij deden dit bij Constantia Glen.

Accommodatie

Wij hebben natuurlijk maar één accommodatie geprobeerd, namelijk een Airbnb, maar wat ik hierover kan zeggen is dat het heel erg leuk vond om in een Airbnb te verblijven waarbij je ook dagelijks in contact komt met de host. Hierdoor krijg je regelmatig tips en meer inside info over de stad en dat is écht heel erg leuk. Het appartement dat we huurden is hier te vinden en Vera, een super fijne host, heeft er nu nog een extra (privé) appartement in hetzelfde gebouw bij: een práchtige plek met geweldig uitzicht op de Tafelberg en een super fijn verzorgd appartement (mét Nespresso machine).

Vervoer

Je zou bijna denken dat ik reclame probeer te maken, maar ook in Kaapstad is het gebruik van Uber überhandig. Gewoon doen!
Zoals ik al noemde: als je een dagje naar Cape Point wil is het erg leuk om daar zelf naartoe te rijden. Hiervoor zou je een auto kunnen huren. Ook de route naar de wijnlanden is een mooie en leuke route om zelf te rijden. Ik zou dus aanraden om voor maximaal twee dagen een auto te huren en verder lekker de Uber te pakken (voor lange afstanden en ’s nachts) of gewoon een mooie stadswandeling te maken (lekker gezond!). Meer tips over vervoer nodig? Bekijk dan dit artikel.

Hotspots

Kaapstad barst van de leuke hotspots: heerlijk eten, goede koffie en een goede sfeer. Hieronder een overzichtje van de plekjes die wij zéker zouden aanraden.
Beluga: voor 19:00 zijn alle sushi’s en dimsums voor de halve prijs; de sushi is hier top; wij aten hier een uitgebreide lunch op een regenachtige dag.
Fork: hier hebben ze goede tapas; is voor Zuid-Afrikaanse begrippen wel wat aan de duurdere kant.
The Butcherman: heeel erg goede burgers voor een heel goede prijs, vooral als je de aanbieding van de dag bestelt; wij namen de side salad ipv frietjes, ik heb nog nooit zo’n goede side salad gehad
Oranjezicht City Farm Market; mega leuke markt/foodtruckfestival; elke zaterdagochtend; bij het V&A Waterfront; ga er naartoe voor een ontbijt buiten de deur!
V&A Food Market; leuke en vooral lekkere permanente foodhal.
The Bungalow; ga hier heen voor een cocktail bij zonsondergang en blijf hangen voor diner: het eten is hier tóp.

Tot zover mijn tips over Kaapstad. De beste tip is GAAN! Heb jij nog andere tips over Kaapstad? Deel ze in een reactie onder deze post of onder mijn Facebook post!

Liefs,
Tess

Lees ook vooral mijn algemene tips over een bezoek aan Zuid-Afrika en mijn artikel over vervoer binnen Zuid-Afrika!

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!