ZUID-AFRIKA 2: Vervoer

Aansluitend op mijn eerste artikel over Zuid-Afrika ‘Where to start’ dit artikel over vervoer binnen Zui-Afrika. In Europa is het vrij vanzelfsprekend dat we ons op elke mogelijke manier (fiets, auto, trein, bus) naar de nadere kant van het land kunnen verplaatsen. Als je echter nog nooit in een land als Zuid-Afrika bent geweest is het lastig om in te schatten hoe je je het best van A naar B kunt verplaatsen. Ik zal de kennis die ik daarover heb hier met jullie delen.

Prachtige, lange, lege wegen

Tickets
Wij vlogen op Johannesburg, omdat dat over het algemeen goedkoper is dan tickets naar Kaapstad, en het leek ons leuk om onze reis met een langer verblijf in Kaapstad te eindigen (en niet daar te beginnen). We vlogen met British Airways en hadden een overstap in Londen. Wij waren per persoon voor een retourticket €650 kwijt. KLM vliegt rechtstreeks op Kaapstad, maar daarvoor ben je meestal wel wat meer geld kwijt.
Daarnaast is het als je een rondreis maakt bijna onvermijdelijk om een binnenlandse vlucht te pakken, anders ben je bijzonder veel aan het rijden en dat kost veel tijd. Wij hebben twee binnenlandse vluchten geboekt met de maatschappij FlySafair, één om een stuk rijden te overbruggen vanaf Durban naar Kaapstad, de ander om weer van Kaapstad (het eindpunt van onze reis) terug te vliegen naar Johannesburg voor de internationale vlucht (die we retour hadden geboekt op Johannesburg). Hiervoor zijn we per persoon voor twee vluchten nog ongeveer €110 kwijt geweest. Deze vluchten hebben we wel pas geboekt toen we de rest van de reis vast hadden liggen. We waren prima tevreden over de vliegtuigmaatschappij FlySafair, het is een beetje het Zuid-Afrikaanse RyanAir of Transavia.

Karren karren karren in ons Volkswagentje

Huurauto
Gezien Zuid-Afrika een groot land is, is het openbaar vervoer niet ideaal. Ik zou daarom aanraden voor een huurauto te kiezen. Je hebt verschillende grote en goede verhuurbedrijven. Wij kozen na wat rondzoeken op het internet voor AVIS en waren daar prima tevreden mee.

Wij hebben in Johannesburg voor een heel iets duurdere groep B auto gekozen, en dat zou ik wel echt aanraden boven een groep A auto als je veel gaat rijden. We hebben in Kaapstad nog voor drie dagen een groep A auto gehuurd, maar dat was toch wel écht een heel klein autootje, Wouter zat er bijna dubbelgevouwen in en onze bagage paste niet allemaal in de achterbak, wat in de eerste auto wel mogelijk was. Het is best fijn als je bagage achterin kan, want dan ligt je bagage niet in het zicht en is de kans dat iemand je auto openbreekt kleiner. Daarnaast heb je met de groep B auto ook een motor met wat meer kracht, die je nodig kan hebben als je bergachtige routes rijdt.

Wij hebben de eerste auto gehuurd op de dag dat we weggingen vanuit Johannesburg en hebben deze weer ingeleverd in Durban. Hiermee zijn we via de Panoramaroute naar het Krugerpark, Drakensbergen en St Lucia gereden. In Johannesburg zelf heb je de auto niet nodig, We hebben de auto in Kaapstad uiteindelijk maar één dag écht nodig gehad om naar Cape Point te rijden, want alles wat je dicht bij de stad doet kan prima met een Uber.

Tenslotte nog even over de navigatie.. Wij gebruikten de TomTom app met de kaart van Zuid-Afrika op de telefoon van Wouter. Je kunt bij verhuurbedrijven ook navigatiesystemen erbij huren, maar ik zou aanraden om er zelf eentje mee te nemen of een goede app voor op je telefoon te kopen. Meestal ben je dan goedkoper uit!

Als de navigatie ‘unnamed road’ aangeeft weet je dat je in de middle of nowhere bent beland

Uber
Over die Uber gesproken: dat is een mega handig en betrouwbaar vervoersmiddel in Zuid-Afrika. Mocht je het niet kennen: je installeert een app op je telefoon, voert je creditcard gegevens in, zoekt de meest dichtstbijzijnde Uber (en dat zijn er véél) en je wordt binnen no time voor weinig geld opgepikt en weer afgezet. Geen gedoe met contant betalen (en wisselgeld terugkrijgen) en het aanhouden van een taxi. Blijf je voor langere tijd in Kaapstad, dan zou ik dus adviseren om vooral gebruik te maken van een Uber in plaats van een huurauto, dat scheelt je de huur- en parkeerkosten. Meer hierover in mijn blog over Kaapstad.

Openbaar vervoer
Wij hebben verder geen gebruik gemaakt van openbaar vervoer in Zuid-Afrika en ik kan daar dus helaas weinig tips over geven.

Ik hoop je zo een wat beter idee te hebben gegeven over de reismogelijkheden binnen dit prachtige land. Als je een reis aan het plannen bent raad ik je ook zeker aan om mijn blogs Where to start en mijn blogs over de specifieke gebieden in Zuid-Afrika die wij hebben bezocht te lezen.

Heb  jij nog andere ervaringen met het vervoer binnen Zuid-Afrika? Deel ze vooral in de reactie hieronder of onder mijn post op Facebook!

Liefs,
Tess

2 Reacties

 1. Madelon
  13 mei 2018 / 19:40

  Hi Tess,

  Wat een super waardevolle en leuke blog heb je geschreven over Zuid-Afrika!
  Wij zijn momenteel dezelfde reis aan het plannen en ben enorm blij te lezen dat jullie het een beetje op dezelfde manier hebben gedaan. Ik ga veel leuke dingen uit je blogs halen!! Ook wij zijn voornemens om een retourtje Johannesburg te boeken en vervolgens met een binnenlandse vlucht terug te vliegen van Kaapstad naar Johannesburg om weer terug te vliegen naar NL. Ik vroeg mij af of je aanraadt een dag voorafgaand aan je terugvlucht naar NL terug te vliegen naar Johannesburg of vlogen jullie op de dag zelf?

  Ben super benieuwd!

  Alvast bedankt!

  Groetjes,
  Madelon

  • 13 mei 2018 / 19:59

   Hi Madelon,

   Wat leuk om te horen, en wat een heerlijk vooruitzicht! Wat betreft de terugvlucht ligt het er natuurlijk een beetje aan hoe laat je vanaf Johannesburg weer terugvliegt naar Nederland. Wij hebben het op dezelfde dag gedaan, we hadden in de ochtend een binnenlandse vlucht vanuit Kaapstad en vlogen aan het eind van de middag naar Nederland vanuit Johannesburg. Dat was wat ons betreft prima te doen. Zeker als je aan het begin van de reis al in Johannesburg bent denk ik niet dat je nog behoefte hebt om daar nog een nacht te zijn. Dus als het lukt zou ik het proberen op één dag te plannen!

   Mocht je nog meer vragen hebben mag je me natuurlijk altijd een berichtje sturen! Veel plezier met de voorpret!

   Groetjes,
   Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!