Homemade granola

IMG_4210

Ik hou van lekkere knapperige granola met veel noten door mijn yoghurt ’s ochtends. Maar als ik in de supermarkt voor het schap met ontbijtgranen sta zie ik door de bomen het bos niet meer. Mijn favoriet is denk ik toch wel de oranje variant van Dorset Cereals (Really Nutty Muesli), maar dat is zo’n kleine hoeveelheid dat ik dacht dat kan goedkoper (en misschien zelfs lekkerder).. Dus bedacht ik dat ik het weleens zelf kon proberen te maken, en eigenlijk pakte dat best goed uit. Ik heb het in twee batches gebakken, omdat onze oven/bakplaat niet zo groot is, maar ik denk dat het met een grote oven wél in één keer moet lukken. Eventueel kun je de pitjes weglaten als je dat niet in huis hebt en te veel gedoe vindt. En houd je van wat zoetere granola? Dan kun je wat extra honing toevoegen

Wat heb je nodig?

  • 200 gram gemixte, ongebrande noten (deze zijn bijvoorbeeld best goed betaalbaar)
  • 300 gram havermoutvlokken
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 30 gram pompoenpitten
  • 75 gram honing
  • 150 ml kokend water
  • 75 gram vloeibare (plantaardige) olie (bijv kokosolie)

IMG_4327

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 150°C. Snijd de noten in kleinere stukken en meng deze in een kom goed met alle andere ingrediënten. Verspreid de massa over een bakplaat met bakpapier, maar zorg wel dat je nog een beetje ‘klontjes’ behoud. Zet de bakplaat in het midden van de oven. In totaal heeft het zo’n 30-35 minuten nodig, maar houd het goed in de gaten en schud of roer de granola tussendoor goed door. De granola kan snel verbranden: zet de oventemperatuur wat lager als het nodig is. Check na 30-35 minuten wel even of de havermout ook goed krokant is geworden.

IMG_4325

Het is wat experimenteren, maar ik vond de gebrande smaak zeker de moeite waard. Het is in ieder geval twee weken te bewaren, misschien nog wel langer, maar het was te lekker om het zo lang te laten staan ;-)

Laat je het weten of het is gelukt?

Liefs,
Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!