KAMEROEN 1 – Preparations (14 juni)

Mijn allereerste blog over Kameroen schreef ik al een weekje geleden, toen ik nog geen blog had om hem op te plaatsen, haha. Easy one dus deze: copy paste vanuit mijn Word bestandje. Binnenkort een update met alle nieuwe informatie die ik afgelopen zondag te horen heb gekregen!

“Zoals de meesten van jullie ondertussen weten, vertrek ik over iets meer dan een maand samen met vriendinnetje en studiegenootje Lisa richting het zuiden. We vliegen op 18 juli naar Kameroen om daar een maand lang ontwikkelingswerk te doen. Ik wil mezelf heel graag een dagboek bijhouden van deze waarschijnlijk super bijzondere maand en daar wil ik jullie graag van mee laten profiteren! Bovendien is een blog een makkelijke manier om iedereen bij te praten, dan hoef ik niet honderd keer hetzelfde verhaal te vertellen haha. Zeker gezien het feit dat we daar niet vaak en vooral niet LANG beschikking zullen hebben tot internet. We zullen dus onze verhaaltjes ‘thuis’ op onze laptopjes moeten tikken en dit op een stickje zetten. Vervolgens kunnen we het in een internetcafeetje een dorpje verderop snel op het world wide web plaatsen. Er is ons verteld dat deze manier vooral wordt aanbevolen om leed te voorkomen. Het gebeurt geregeld dat de stroom uitvalt, en als je dan net midden in je mega moeilijk lange blogje zit, dan baal je wel even.

Een paar weken geleden voelde het vertrek nog alsof het nog mijlen ver weg was. Vooruit, we waren aangenomen bij de organisatie ASHIA, we hadden de tickets geboekt en alle inentingen (hepatitis A (B hadden we al), DTP, gele koorts, meningokokken) binnen, maar toch.. ik was er nog niet helemaal mee bezig. Tot we afgelopen week het visum gingen aanvragen. Wow, wacht, 18 juli, dat is nog maar vijf weken. Ook zijn we vorige week uitgenodigd om met onze stage begeleidster Sabine uit eten te gaan: we gaan morgen (zondag 15 juni) eten bij Afrikaans restaurant Djebena in Den Haag. Zo kunnen we alvast een beetje wennen aan het Afrikaanse voedsel, inclusief het eten met de handen. En het is natuurlijk een fijne manier om Sabine te leren kennen en al onze vragen op haar los te laten.

We hebben als voorbereiding op het etentje een aantal modules opgestuurd gekregen met hoe het er ongeveer aan toe zal gaan in Kameroen (mocht je dit interessant vinden, ze zijn hier te vinden. Ik weet nu nog net iets meer over onze verblijfplaats, onze taken daar, maar ook over de gebruiken in Kameroen. We zullen verblijven bij een gastgezin in Foumbot. Het is nog niet helemaal duidelijk bij welk gezin, dat wordt op het laatste moment bepaald. We moeten er in ieder geval op rekenen dat de wc een gat in de grond is en dat we zullen moeten douchen met een emmer water. Dan kan het alleen maar meevallen. Ook onze taak wordt met name daar bepaald. We zullen voornamelijk voorlichting geven aan de Kameroeners. Dit zal onder andere gaan over hygiëne, HIV/Aids en algemene veiligheid. Hiervoor zullen we regelmatig worden uitgenodigd, bijvoorbeeld op scholen of eventueel in ziekenhuizen. Ook kunnen we worden gevraagd om op bruiloften, begrafenissen en feesten te komen, omdat iedereen het heel erg respecteert wat wij daar komen doen. Aan dat cultuurverschil zal ik nog wel even moeten wennen. Naast het geven van voorlichtingen hopen we ook zo nu en dan mee te kunnen helpen met wat kleine taken in het ziekenhuis. Morgen hopen we weer veel nieuwe informatie te krijgen. Probably zit ik dan weer vol met informatie voor een nieuwe blog, so I’ll keep you posted. Ik heb er in ieder geval heeel erg veel zin in.”

Liefs,
Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!