KAMEROEN 12 – Thursday cleaning day

IMG_5489IMG_5493Na het ontbijt liep ik vanmorgen door het stralende zonnetje naar het ziekenhuis. Daar groette ik alle collega’s en wachtte ik tot de ronde van de major zou beginnen. Hij liep op een gegeven moment naar een zaal zonder iets te zeggen, dus ik ging maar snel achter hem aan. Het bleek echter dat hij naar een spoedgevalletje ging, een meisje met heel hoge koorts en convulsies. Er werden medicijnen toegediend om de symptomen (tijdelijk) te bestrijden. Toen vertelde de major dat hij nog niet met zijn ronde zou beginnen, maar dat het ‘thursday cleaning day’ was. Dat betekent dat het hok van de zusters en de major helemaal wordt schoongemaakt, net als de ‘stoep’ ervoor. Schoonmaken is niet echt waar ik hier voor ben gekomen, maar het hoort er hier bij, part of the job ;) Na ongeveer anderhalf uur, om negen uur, begon dan wel de ronde.

Na de ronde was ik eigenlijk constant bezig met het helpen van de verpleging, erg fijn, want de afgelopen twee dagen had ik niet veel te doen gehad. Rond een uur of één was het een beetje gedaan met de drukte, maar om half twee ging de dokter zijn ronde doen, waardoor ik niet stil hoefde te zitten. De ronde werd onderbroken omdat de dokter moest helpen bij een operatie, en even later stond Lisa al voor m’n neus. Ik zou iets eerder dan normaal stoppen, want we gingen nog even langs de bank (die om half 4 dicht gaat) en hadden met Riki afgesproken om ’s middags naar de markt te gaan. We willen namelijk een traditionele jurk laten maken. Het begon te regenen toen we thuiskwamen van de bank, maar gelukkig was Alex thuis, die wilde wel even met de auto naar de markt rijden. Er moesten nog wat meer boodschapjes worden gedaan, dus we hebben lekker geshopt met onze tijdelijke paps en mams haha. Maar voordat we gingen kregen we nog bananenchips, een omelet (niet weeer) en watermeloen voorgeschoteld. Ik had honger, dus het is wel allemaal opgegaan, maar ik denk dat ik na deze weken voorlopig even geen omelet meer hoef.

Op de markt ging een hele wereld voor ons open: ahaa, hier zaten al die winkels dus verstopt. We besloten dat we zondag maar eens op ons gemak de markt over gaan struinen. Riki bracht ons naar een klein winkeltje vol met stof. De goedkoopste stoffen hingen onderaan, en dat waren er niet zo heel veel. Ik had een andere stof in gedachten dan wat hier tussen hing. Er was wel een leukere stof voor 2,5 keer zo duur te vinden, maar ik had geen 40 euro over voor alleen een stuk stof. Omdat je met alleen de stof nog niet klaar bent (de naaister moet ook nog apart betaald worden) ging ik toch voor een goedkopere variant die ik het mooist vond. Ook Lisa ging voor een goedkopere stof. We hebben dus in ieder geval de stof voor de jurk uitgezocht, maar de naaister was helaas al gesloten. Daar gaan we dus zaterdagmiddag naar toe, om ons op te laten meten en een model jurk te kiezen. Welke stof we hebben gekozen blijft nog even een verrassing ;)

Morgen is het alweer vrijdag, de laatste dag van de week. Deze week ging, ondanks de saaie dinsdag en woensdag, voor mijn gevoel veel sneller dan vorige week. En dat terwijl we wel een dag extra in het ziekenhuis zijn geweest. Ik had juist verwacht dat deze week langzamer zou gaan, omdat ik nu enigszins gewend ben hier, maar niets is minder waar. Ik merk wel steeds meer dat ik een heel andere ervaring heb dan Lisa. Lisa werkt in Baïgom in een privé ziekenhuis Daardoor is er veel meer apparatuur aanwezig, zoals een X-ray en echo apparatuur, waar Lisa ook mee leert werken. Ik zat er daarom deze week over te denken om misschien te vragen of ik nog een aantal dagen kan wisselen. Vanaf morgen is Lisa alleen en zullen Patty (tijdelijk) en Sue weg zijn. Ik ga de komende dagen nog even afwachten, omdat ik hier iedere week op een andere afdeling zit. Komende week zal dat waarschijnlijk chirurgie zijn, dus dat is wel weer heel wat anders. De week daarna zal ik waarschijnlijk in het laboratorium doorbrengen, waar veel bloedonderzoek plaatsvindt, wat ik ook wel interessant vind. Even afwachten dus, misschien vind ik het wel super leuk komende weken.

Morgen is dus de laatste dag op de afdeling medicine en pediatrie, en het begint nu ook wel een beetje te vervelen. Het is dus waarschijnlijk maar beter dat ik maandag op een nieuwe afdeling begin.

Liefs,
Tess

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!