Smeuïge kaneelbroodjes

Kaneelbroodjes. Cinnamon buns. Kanelbullar. Koffiebroodjes. Cinnamon rolls. Hoe je ze ook noemt, het zijn heerlijke broodjes voor bij de koffie. Maar alleen als ze lekker smeuïg zijn, want niets is zo teleurstellend als een veel te droog kaneelbroodje met veel te weinig suiker. Right?

Ik deed deze vakantie weer eens een poging deze broodjes te bakken met ingrediënten die al in huis waren; altijd fijn om iets te kunnen bakken zonder naar de supermarkt te hoeven. En dit recept heb ik maar even opgeschreven, want ze waren perféct smeuïg. En daar wil ik jullie natuurlijk van laten meegenieten: komt ‘ie!

Wat heb je nodig?
100 ml melk
4 gram gedroogde gist (ong ⅔ zakje)
250 gram bloem
90 gram boter
1 ei, losgeklopt
50 gram suiker
40 gram bruine basterdsuiker
1 theelepel kardemom (of ½ theelepel kaneel + ½ theelepel nootmuskaat)
1 ½ theelepel kaneel
snuf zout

Hoe maak je het?
Verwarm de melk op laag vuur in een steelpannetje, zonder het aan de kook te brengen. Schep hier een half espressokopje melk uit en voeg daaraan de gedroogde gist en een theelepel bloem toe en roer dit goed door. Zet dit op een warme plek 15 minuten apart.
Smelt ondertussen op laag vuur 50 gram boter door de melk in het pannetje.

Meng 250 gram bloem, 50 gram suiker, een theelepel kardemom en een snuf zout eerst met een lepel goed door elkaar in een beslagkom. Mix vervolgens met een mixer met deeghaken de helft van het losgeklopte ei hier doorheen. Voeg dan het gistmengsel uit het espressokopje en het warme boter en melk mengsel toe. Mix weer goed met de mixer. Kneed het vervolgens met je handen tot een soepel, niet plakkerig deeg. Maak een mooie bol van het deeg en dek deze in de beslagkom af met een theedoek. Zet de kom een uur weg op een warme plek. Ik gebruikte hiervoor de (bijna afgekoelde) oven (maar pas op dat die niet té warm is).

Smelt voor de vulling de overige 40 gram boter in een pannetje. Meng de 40 gram bruine basterdsuiker met de theelepel kaneel.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ½ cm dik. Bestrijk deze met de gesmolten boter en strooi hier de kaneelsuiker overheen. Rol het deeg strak op tot een lange rol en snijd deze in 8 stukken. Leg de stukken plat op een met bakpapier beklede bakplaat. Meng het overige halve losgeklopte ei met wat water en bestrijk de kaneelbroodjes hiermee.

Bak de broodjes in ongeveer 8 minuten gaar. Smullen maar!

Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!