Salade met gebakken witte bonen

Bonen? Ulgh. Veel mensen gruwelen ervan. Ik was er ook zo eentje, maar ik kwam erachter dat je ze met goede bereiding en in combinatie met de juiste producten heel erg lekker kunt maken. Daarnaast is het súper gezond: een goede bron van zowel eiwitten als koolhydraten, én boordevol vezels en gezonde micronutriënten. Maar hoe maak je dat nou klaar? Het best kan je eigenlijk gedroogde bonen kopen en ze zelf koken en weken, maar to be honest: dat doe ik eigenlijk ook bijna nooit. Mijn witte bonen haal ik altijd uit een glazen potje (want dat is gezonder dan uit blik), helaas is hier vaak nog veel zout aan toegevoegd, maar laten we zeggen: je moet ergens beginnen met je gezonde leefstijl.

Nog even over de hoeveelheid: ik eet deze hoeveelheid in mijn eentje(!) als avondmaaltijd. Deze salade werkt ook heel goed als bijgerecht (bijvoorbeeld bij de barbecue), maar laat dan alle ingrediënten eerst even afkoelen voor je ze bij elkaar in een schaal gooit.

Wat heb je nodig?
1 potje witte bonen
250g cocktailtomaten
1 courgette
50g veldsla
25g pompoenpitten
Kruiden: komijn, oregano, peper (evt knoflook- en uienpoeder)
Eventueel: handje parmezaanse kaas

Hoe maak je het?
Begin met het opwarmen van de oven op 180 graden. Snijd de cocktailtomaten in kwarten, leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Kruid de tomaten met oregano, peper, olijfolie en eventueel een beetje parmezaanse kaas en zet de bakplaat voor 10 minuten in de voorverwarmde oven.


Snijd de courgette in plakjes en bak deze in een voorverhitte pan met een flinke scheut (olijf)olie tot ze een mooi bruin laagje hebben. Giet de witte bonen af in een vergiet, spoel af met water (tot er geen schuim meer op staat) en dep droog met een stuk keukenrol. Kruid de bonen met komijn en peper (en evt wat knoflook- en uienpoeder) en bak in een voorverhitte pan met een flinke scheut (olijf)olie tot ze een krokant korstje hebben. Verhit ten slotte nog één pan en rooster hierin de pompoenpitten (zonder olie).

Voeg alles bij elkaar in een schaal (of op een bord). Als je de salade later wil serveren laat dan eerst alles eerst afkoelen. Eet smakelijk!

Liefs,
Tess


Vind je bovenstaand bericht leuk of lekker? Let me know!