Toen ik dit recept de eerste keer in Jamie Oliver’s kookboek tegenkwam was ik niet direct enthousiast. Wouter blijkbaar wel, want hij probeerde dit gerecht als eerst uit. Ik was positief verrast door het lekkere geheel dat deze ingrediënten, die ik normaal nooit bij elkaar zou vinden, samen vormen. Een fijn vega recept!
Wat heb je nodig voor 3 à 4 personen?
300 gram volkoren fusilli
400 gram cannellini bonen in blik
390 gram artisjokharten in blik
2 wortels
2 stuks prei
500 ml groentebouillon (1 blokje)
8 laurierbladeren
2 teentjes knoflook
Parmezaanse kaas
Olijfolie (extra vierge)
Hoe maak je het?
Begin met het pellen en hakken van de knoflook in kleine stukjes. Schil daarna de wortel en en snij deze in blokjes Maak de prei schoon en snij halve ringen. Verhit vervolgens olie in een grote braadpan, voeg de knoflook toe, en even later de prei en wortel. Voeg twee van de laurierblaadjes toe aan het gerecht. Met een scheutje water laat je de pan voor 15 minuten op laag vuur pruttelen, zodat de groenten zacht kunnen worden. Roer wel af en toe door de pan.
Laat ondertussen de bonen uitlekken, en giet het blik met de artisjokharten af en snijd deze in kwarten. Voeg deze na de 15 minuten samen met de bouillon toe aan de braadpan.
Laat dit nu weer een kwartiertje zachtjes koken. In de tussentijd kun je 300 gram fusilli koken. Ik probeer altijd zo veel mogelijk volkoren varianten van graan te pakken, omdat dit meer vezels bevat (lees: gezonder) en ik hou gewoon van de smaak.
Met de overgebleven zes laurierblaadjes maak je laurierolie. Hiervoor maak je de overige laurierblaadjes fijn. Dit is het makkelijkst met een vijzel, maar helaas heb ik die niet in huis. Een blender leent zich hier ook niet heel goed voor. Ik heb de blaadjes daarom zo klein mogelijk versnipperd, en gemengd met 70 gram extra vierge olijfolie. Voeg zout naar smaak toe.
Als de pasta lang genoeg gekookt heeft, giet je deze af, en voeg je dit toe aan de braadpan. Laat dit nog een paar minuten staan, zodat de smaken lekker in kunnen trekken.
Na een paar minuutjes kun je de inhoud van de braadpan verdelen over de borden, maak het af met wat (versgemalen) zwarte peper, en -uiteraard- Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk!
Liefs,
Tess
Alle credits gaan uiteraard naar Jamie Oliver, het recept komt uit het boek Superfood.